Pàgines

divendres, 1 de març del 2013

El Pare Abat de Montserrat guanya el premi Miquel Coll i Alentorn d'aquest any

El premi s'atorga cada any a aquella persona o entitat que promou valors socials amb el seu exemple vital

L'acte va ser presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert (FOTO: Unió.cat)

Barcelona, 1 de març del 2013.- Josep M. Pelegrí, actual conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, va lliurar el guardó al Pare Abat Josep M. Soler el passat 25 de febrer. L'entrega es va fer durant un acte de la fundació INHECA a la Biblioteca de Catalunya. És la primera vegada que la fundació Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn concedeix aquest premi a una persona concreta, i no a una entitat en general. Segons va dir el president de la fundació, Llibert Cuatrecasas, el premi ha sigut atorgat al Abat perquè la seva acció s'adiu al que defensa el guardó, “a promoure amb el seu exemple vital els valors de l'esforç, el gust per la feina ben feta, l'estima pel rigor i l'excel·lència, el treball, la constància i la defensa de la dignitat nacional des de la moderació i sense renúncies”.

Núria de Gispert va destacar la “responsabilitat tant important que exerceix al capdavant del Monestir de Montserrat des de l'any 2000 i va reiterar que, en la complicada situació econòmica i social en la que vivim calen més que mai “lideratges cívics i referents que ens parlin d'integritat i d'esperança” ha dit. Pel seu cantó, el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, va especificar que la gran virtut del Pare Abat és que sempre ha deixat sentir la seva veu “contra la falta d'humanitat, contra l'especulació, contra el cost humà de certs negocis” i també “en la defensa del país i de la convivència”.

El Pare Abat Josep M. Soler va agrair que se'l guardonés amb aquest premi i que el Jurat hagués tingut la gentilesa de fixar-se en el seu compromís amb el país. Va reiterar també que, si bé el premi li és concedit a ell, la seva representació i repercussió en els mitjans de comunicació i en la societat no hagués estat possible sense el conjunt de la comunitat religiosa de Montserrat. D'aquesta manera va atribuïr el premi també a tots els monjos de la comunitat benedictina, “els actuals i els que ens ha precedit, particularment en els darrers cent anys des de l'elecció del Pare Abat Antoni Maria Marcet”, moment des del qual “el compromís de la comunitat a favor de la societat i del país ha estat més intens”

Més endavant va destacar que Montserrat “parla a més de resar” perquè “la tradició quasi mil·lenària de Montserrat ens mostra que tenim la vocació de dir paraules cap enfora del monestir”, una manera de fer que explica “la presència de Montserrat en l'espai públic de la societat”. Va deixar clar que el paper de l'Església és democràtic, i sempre “ha de respectar l'autonomia de les institucions democràtiques i aquestes institucions han de respectar democràticament la de l'Església”, que aquesta ha de “participar en el diàleg social perquè som part de la mateixa societat”, sempre “sense voler imposar res”. Així ha acabat el seu discurs el Pare Abat de Montserrat, destacant el paper públic i social de l'Església i, particularment, del Monestir de Montserrat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada