Pàgines

dimarts, 5 de febrer del 2013

Montserrat perd més d’un 30% dels monjos en els últims quinze anys

Tot i la disminució de vocacions, el monestir continua sent un dels més poblats


El pare Joan Carles Elvira és el responsable de la formació de novicis i postulants al monestir (FOTO: Néstor Arrabal)

Barcelona, 4 de febrer del 2013. – En l’actualitat la comunitat de Montserrat consta de 68 monjos. El curs passat van entrar dos novicis i s’esperen dos més per l’any vinent. Malgrat la disminució de noves entrades respecte a d’altres èpoques, no hi ha preocupació al monestir, ja que la continuïtat de moment està assegurada amb monjos de totes les generacions, essent el més jove de 30 anys.

“No ens podem queixar, som una de les comunitats benedictines més nombroses”, comenta el pare Joan Carles Elvira, mestre de novicis de Montserrat. A més, destaca que “a diferència d’altres monestirs, en aquest regularment van entrant persones, tot i que siguin poques”. De fet ja hi ha com a mínim dos interessats en entrar a finals de setembre.

Una altra de les coses que ha canviat és l’edat dels novicis, que ha anat augmentat i ara se situa al voltant dels 35-40 anys. En paraules del pare Joan Carles, “la vocació se la planteja gent que encara és jove, tot i haver viscut intensament. Han après per experiència que el sentit de la vida passa per un compromís de fe que resitua les prioritats existencials de la persona”.

El paper del mestre de novicis és el d’ajudar a les noves incorporacions a discernir si realment tenen vocació. Una gran part dels seleccionats acaben entrant a formar part de la comunitat després d’un procés que dura entre cinc i set anys, i que inclou una exhaustiva formació en espiritualitat monàstica, teologia i filosofia. Però sobretot s’ensenya l’estil de vida que han escollit de manera pràctica, aprenent a viure en comunitat però també a enfrontar-se amb la solitud i el silenci. El procés de formació, que pot cloure amb una estada a l’estranger, culmina en la cerimònia litúrgica de la professió solemne, un moment clau de la vida del monjo, en la qual aquest es compromet, públicament i de per vida, a cercar Déu i a servir la seva comunitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada